Slik startet det hele

0 Comments

Vi har etter hvert blitt kjent med en del av OL-historien, men ikke hvordan de opprinnelige lekene kom i gang. Nåtidens OL er en etterfølger, av det som heter Antikkens olympiske leker – altså selve opphavet til de lekene som vi har i vår tid. Det er ganske så imponerende å lese, hva man fikk til på den tiden, og vi snakker mange hundre år før Kristus. Dette med OL er et stort og spennende tema, og man blir liksom ikke lei av all historie rundt OL – i alle fall er det slik jeg selv føler det. Det er spennende å se hvordan ting har utviklet seg, fra antikkens tid og helt frem til våre dager. Vi skal nå ut på en lang reise, i alle fall når vi snakker i tid. Det hel startet i Hellas, og det tør nok være kjent for mange av oss. Men det er mye historie knyttet til OL, som sikkert også er mer ukjent for mange av oss.

Antikkens Hellas

Som jeg nevnte innledningsvis, skal vi altså til antikkens Hellas – og året er 776 før Kristus. Lekene på den tiden startet som konkurranser mellom atleter, men bare innad i landet. Det var forskjellige bystater, som knivet om å vinne i de forskjellige disipliner. Men ved oppstarten og i mange år fremover, var dette en festival for guden Zevs og ikke noe idrettsarrangement. Dette med idrett kom på banen, først mange år senere. De første idrettene som ble en del av den nevnte festivalen, var bryting, spydkast og ikke minst løping.

Olympia

Olympia

Dette er navnet på byen hvor det hele startet, og festivalen eller feiringen bestod helt frem til cirka 400 år etter Kristus. Disse lekene var ikke de eneste man fant i Hellas på den tiden, men de var en del av det som het fellesgreske leker. Men når Hellas kom inn under det romerske riket, ble lekene forbudt med lov og nedlagt. Begrunnelsen for dette var både politisk og ikke minst knyttet til religion, da man ønsket å innføre kristendommen i landet.

Lekene skulle preges av fred og vennskap, dette kom tidlig inn som en viktig del av det hele. Dette fikk navnet «olympisk fred» i praksis var det slik, at alle deltakere skulle kunne reise trygt fra hjemstedet til lekene. Det vanket så klart også priser, eller premier som vi ofte kaller det i dag. Dette var typisk en krone bestående av laurbær eller oliven, med andre ord ganske enkelt men allikevel gjevt for de som fikk dette.

Helter i hjembyen

De som mottok priser under lekene, ble mottatt som helter når de kom hjem. Slik er det jo i dag også, men det er nok stor forskjell på mange måter uansett med datidens status ved å vinne. Det var slett ikke uvanlig, at de også tilegnet seg ekstra goder i hjembyen – som en takk for innsatsen de hadde gjort for byen sin. Lekene ble på mange måter også et politisk virkemiddel, ved at byene og bystatene på denne måten kunne heve seg over sine rivaler både på idrettsbanen men også politisk. Det var slett ikke uvanlig, at politikere under selve lekene – kom frem til politiske avtaler.