Øvelser og utøvere i antikkens tid

0 Comments

Da er vi i gang med tredje og siste artikkel, hvor forløperen til dagens moderne OL er tema. Jeg har bare nevnte hvilke tre øvelser som var med fra starten, men nå skal vi se litt mer på detaljene rundt innholdet i lekene på den tiden. Vi skal også se litt på hvordan man kunne kvalifisere seg til mesterskapet i Olympia, og hva som måtte til foruten det at man måtte være gresk. Når man sitter og leser seg opp på denne historien, føler man at verden faktisk har gått fremover. Men på den annen side, er det også en del ting jeg lar meg imponere over helt klart. Da tar vi fatt på tredje og siste etappe, for å bruke terminologi fra idrettens verden – som jeg synes passer bra til dette tema vi nå jobber med.

Avlegge ed

Det er ikke noen tvil om at lekene ble tatt på veldig stort alvor, og det at deltakerne måtte avlegge ed foran statuen av Zevs viser noe av alvoret i det hele. Man ville ha godt trente utøvere med på lekene, og eden de avla gikk på at de kunne forsikre arrangøren om at de hadde trent i minst 10 måneder.

Kvalifisering

Konkret hva kvalifiseringen for å være med på lekene hadde som krav, har jeg ikke funnet noe detaljert svar på. Men det at et slikt mesterskap hadde en del krav knyttet til deltakelse, er det ikke noen tvil om. Etter man hadde blitt kvalifisert for deltakelse, fikk man sitt navn skrevet inn i listene som viste at man kunne stille til start. Dette er jo ikke helt ulik dagens ordning, hvor alle land har sine kvalifiserte utøvere på startstreken.

Mest trolig bare unge utøvere

Slik er det jo med dagens OL også, at det er de unge som stort sett hevder seg. Idrett på toppnivå har nok alltid krevd en ung og veltrent kropp, men alder var nok mer viktig i antikkens tid enn det man ser i dag. Det var rett og slett et krav fra arrangøren at man var ung, og man det hjalp ikke med gode resultater å vise til – om man var for gammel. Det står ikke skrevet konkret hva man satte som aldersgrense, og jeg vil ikke begi meg ut på noe gjetting på dette.

Mest trolig bare unge utøvere

Virket for moden

Siden vi er inne på dette med alder, viser en fortelling fra den kjente greske forfatteren Plutar – hva som skjedde med en mann som virket for moden for deltakelse. Saken gikk helt til kongen av Sparta, som etter sigende hadde snakket med mannens elsker som kunne gå god for hans ungdommelighet. På meg virker det som at lekene i antikken, rett og slett var leker for godt trent ungdom. Mannen fikk etter dette lov til å delta, men hans alder er ikke oppgitt noe sted.

Flere øvelser kom til etter hvert

Vi har tidligere nevnt at bryting, løping og spykast var det første øvelsene på programmet i De olympiske lekene. Det som regnes som den desidert første øvelsen var Staionløpet, som hadde en distanse på 180 til 240 meter. Man er ikke sikker på nøyaktig antall meter, siden det er avvik mellom det som er nedskrevet og tegnet av baner fra denne tiden. Men etter hvert kom det boksing, stridsvognløp og amatørbryting. En form for femkamp kom også på programmet, men ulik slik vi kjenner denne disiplinen i dag.