OL på Lillehammer 1994

0 Comments

Vi gjør et stort sprang fra 1972 og vinter-OL i Sapporo, til vårt eget OL på Lillehammer i 1994. Alle lekene fra 1976 til 1992 vil jeg komme tilbake til senere. Det er ikke lett for noen nasjon og kopiere det som skjedde på Lillehammer, for det var rett og slett et OL uten sidestykke hvor absolutt alt klaffet – også værgudene var på vår side denne vinteren. Hva dette arrangementet har betydd for Norge i ettertid, er det ikke lett å hverken tallfeste eller komme med noen nøyaktige beskrivelser av. Men at det bokstavelig talt var gull verdt, er det liten tvil om. Det koster store summer og arrangere et OL, men jeg tror nok det har betalt seg mange ganger i ettertid. Det å sette Norge på kartet, er noe som bidrar til økt turisme, handel og ikke minst et godt renommé over store deler av verden. Så la oss se litt mer på detaljene for OL på Lillehammer, og de nærliggende områder.

Gjøvik, Hafjell, Kvitfjell, Hamar og Lillehammer

Det var på disse fem stedene, at arrangementene fant sted. Det var folk og fest i hele Mjøs distriktet, fra 12-27.februar dette året. Men det er «OL på Lillehammer» man ofte sier, for det var jo Lillehammer som stod som det offisielle arrangørsted/by.

Gleden stod i taket da nyheten kom i Sør-Korea i september 1988, om at Norge atter en gang skulle arrangere et vinter-OL – det var tross alt 42 år siden vi hadde OL i Oslo. Selv om Norge gjorde det svært godt i 1994, ble vi faktisk slått av Russland med tanke på gullmedaljer. Men det skilte kun én gullmedalje, noe vi måtte se oss godt fornøyd med.

Gjøvik, Hafjell, Kvitfjell, Hamar og Lillehammer

Det at Lillehammer-OL ble kostbart, er det ikke noen tvil om. Det er kilder som sier at prisen ble cirka tre ganger høyere, enn det som oppgitt da søknaden ble levert. Men der og da var det ikke mange som brydde seg om dette, og det er nok mange som fortsatt husker Juan A Samaranch sine uhemmede skryt av vinterlekene i sin tale når lekene var slutt.

Åpningen av OL dette året, skjedde naturlig nok på Lillehammer. Det var en flott og gedigen seremoni, som ble lagt til Lysgårdsbakkene med nærliggende områder. Det samme stedet, var også åsted for den flotte avslutningsseremonien når lekene var over. Medaljeseremoniene fant sted på Stampesletta, ikke langt fra Lysgårdsbakkene. Det var ikke rent få flotte minner mange av oss, har fra både norske og utenlandske resultater og de fantastiske rammene rundt det hele.

Mer om program og resultater senere

Dette er bare den først artikkelen, som tar for seg OL på Lillehammer i grove trekk. Det kommer garantert mye mer om det meste, rundt tidenes vinter-OL fremover. Vis skal så klart skrive en del om de norske deltakerne, og hvem som gjorde seg mest bemerket på den tiden. Det er tross alt 25 år siden, så mange av de yngste husker jo ikke februar 1994 – men alle har garantert hørt alt det positive som skjedde.