OL og Paralympics i Tokyo 2020

0 Comments

Idrett er for meg både spennende, motiverende, engasjerende og ikke minst inkluderende. Den delen av idretten vi nå skal snakke litt om, er etter min mening kanskje det mest enestående som jeg kan tenke meg. Jeg snakker om mennesker med forskjellige handikap, som driver idrett på meget høyt nivå. Det er altså paralympics som er tema, og vi skal se mer på disse flotte arrangementene i tiden fremover. I denne første artikkelen vil det bli lett blanding om paralympics, men etter hvert skal vi jobbe oss mer strukturert gjennom paralympics-arrangementene i sin helhet.

OL i Tokyo 2020

Neste år er det duket for sommer-OL i Asia, og nærmere bestemt er det Tokyo og Japan som er vertskap for dette store arrangementet. Det er nesten 60 år siden at Japan, sist gang arrangerte et sommer-OL. Men det er ikke bare det ordinære OL-programmet som skal gjennomføres i Tokyo, men også Paralympics så klart. Slik har det vært i mange år nå, og OL i Tokyo neste år er ikke noe unntak.

Det som er litt spesielt i Tokyo i 2020, er at det kommer ikke mindre enn 6 nye OL-grener neste år. Dette er idrettene surfing, sportsklatring, skateboarding, karate, softball og ikke minst baseball. Dette betyr at man i sum skal konkurrere i ikke mindre enn 33 forskjellig sportsgrener, men nå snakker vi altså om det ordinære OL-programmet.

22 sportsgrener i Paralympics

22 sportsgrener i Paralympics

Etter at OL er avsluttet i Tokyo, er det tid for Paralympics i perioden 25.august til 6.september. OL vil arrangeres i perioden 24.juli til 9.august, så det er duket for mye sport i Tokyo neste sommer. Hvis vi sammenlikner antall idretter i OL og paralympics, så er det faktisk kun 11 flere idretter det skal kjempes om i OL sammenliknet med paralympics.

Vant over Europa

De kandidatene som stod på listen over mulige vertskapsbyer for OL og paralympics-2020, var foruten Tokyo Istanbul og Madrid. Men det var altså Asia, Japan og Tokyo som strakk det lengste strået. Avgjørelsen ble som vanlig tatt av Den internasjonale olympiske komité, dette skjedde i Buenos Aires i 2013. Sist Tokyo arrangerte OL var i 1964, så det er ingen nybegynner vi har med å gjøre med andre ord.

Vi skal bli godt kjent med mange av de utøvere, som Norge sender til Tokyo neste år. De reiser til Asia for å ta med medaljer hjem til Norge, og det skal bli spennende å se hva de klarer å prestere når startskuddet går om ganske nøyaktig ett år. Det at Norge har bedre resultater i vinter-OL enn sommer-OL, er hverken nytt eller overraskende. Men vi skal ikke være skuffet over sommersporten heller, og vi har mange gode utøvere som godt kan skaffe Norge edelt metall i Tokyo neste år. Jeg for min del gleder meg allerede, og jeg tror ikke jeg er alene om det. Neste artikkel vil i sin helhet, handle om Paralympics og norske utøvere i forskjellige idretter.