OL-massakren i 1972

0 Comments

Nå skal vi inn på den del av OL-historien, som helt klart må kalles for trist og mørk. Idrett og ikke minst OL er til for vennskap, samhold og glede, men det skjer dessverre fra tid til annen at det slett ikke blir slik. Terror er noe som kan ramme oss alle, det har vi sett spesielt de siste årene. Men terror har eksistert i alle år, og kan ramme hvor som helst og når som helst. Massakren som rammet OL i München i 1972, er noe som ennå huskes godt av mange. Jeg tenkte vi nå skulle se litt mer, på hva som skjedde for snart 50 år siden da terroren rammet idretten på en brutal og hensynsløs måte.

Israel var målet

Det var Midtøsten som var bakgrunnen for at denne terroren skjedde, og Israel var altså målet. Det var derfor naturlig for terroristene, at de ville ramme idrettsutøvere fra dette landet. Det mest korrekte er å si at det som skjedde i München i 1972, var en gisselsituasjon – son dessverre endte i en brutal massakre av idrettsutøvere som deltok i OL dette året. Dette er navnet på gruppen som utførte de grusomme handlingene, og målet var frigivelse av palestinske soldater som Israel hadde fengslet. Men motivet og bakgrunnen for aksjonen, gikk også langt tilbake i historien i Midtøsten. Det var under den store politiaksjonen som politiet i Tyskland iverksatte, at alle gislene ble drept – og 5 av terroristene led samme skjebne. Operasjonen til Sort September, gav sin egen aksjon navnet «Operasjon Iqrit og Biram». Dette er navnet på to tidligere landsbyer i Palestina, hvor innbyggerne ble drevet vekk av en israelsk gruppe med navnet Haganah – dette skjedde i 1948.

Detaljer om gjennomføringen

Det var 5.september i 1972, at marerittet startet i München, gruppen som utførte aksjonen bestod av 8 palestinere. Når gisselaksjonen startet, ble 2 israelere drept, mens 9 ble tatt som fanger. Kravet var at hele 200 palestinske soldater, skulle slippes fri i Israel. Det var på flyplassen i den tyske byen, at politiet valgte å aksjonere mot gruppen som hadde drept 2 utøvere og tatt fanger. Det var også på flyplassen at alle gislene ble drept, det samme ble 5 av gisseltakerne. Politiet mistet også en mann, under den svært dramatiske aksjonen som ble utført.

Pågrep de 3 siste terroristene

Politiet klarte å få fatt i den gjenlevende delen av gruppen, men det skulle vise seg å bli en kortvarig sak. For 2 måneder etter pågripelsen, ble et tysk fly kapret. Kravet var at fangene skulle slippes fri, noe som også skjedde. Saken fikk også følger for oss her i Norge, da agenter fra Israel dro til Lillehammer – for å ta livet av en mann de trodde hadde noe med aksjonen å gjøre. Senere viste det seg, at de hadde tatt feil mann. Saken har vært en het potet i mange år, og er til tider oppe i nyhetsbildet den dag i dag. Neste gang blir det fokus på en langt mer koselig del av idretten.