Norge var i mot vinter-OL

0 Comments

Det er kanskje ikke så lett å forstå dette i dag, men sannheten er faktisk at Norge ikke var veldig positive til å starte med vinter-OL. Når vi i 2019 ser tilbake på vår egen OL-historie, ja så er det nesten så man knapt kan tro at skinasjonen Norge i utgangspunktet ikke ville at vinter-OL skulle bli noe av. Vi har to flotte OL å se tilbake på, jeg tenker på to flotte arrangement som vi stod som arrangør av det hele. OL i Oslo i 1952 må jeg bare lese meg til, for det var lenge før min tid. Men OL på Lillehammer i 1994, husker jeg som om det skulle vært for noen få år siden. Men tiden går raskt, og det er faktisk hele 25 år siden de flotte dagene på Lillehammer nord for Oslo. Hele landet kokte, og både resultater og været viste seg fra sin aller beste side. Men nå skal vi mange år tilbake i tid, ja lenge før OL i Oslo i 1952 også.

Vernet om de nordiske mesterskapene

Det var her mye av vår skepsis til vinter-OL lå, nemlig at de nordiske mesterskapene skulle bli lidende om vinter-OL ble en realitet. Det sies at også andre land var skeptiske eller motstandere av et slikt OL, men det står ikke opplyst hvilke land dette handlet om. Det var IOC som fikk Norge til å snu i saken, og det angrer nok hverken IOC, Norge eller nordmenn på i dag.

1908 i London

Varme sommerdager i London under OL dette året, og en vinteridrett som kunstløp skulle arrangeres. Det samme skjedde under OL i Antwerpen i 1920, grener som kunstløp og ishockey hadde ikke noe å gjøre under slike forhold. Det var etter dette at det virkelig begynte å skje noe, og ikke mange år senere fant det første vinter-OL sted.

1908 i London

Chamonix i 1924

Det var altså Frankrike og det kjente skistedet Chamonix, som stod som den første arrangøren av vinter-OL – og året var 1924. Det var i underkant av 260 deltakere med den første gangen, og Norge sendte en mann ved navn Thorleif Haug ned til de franske alper. Han gjorde en fantastisk innsats i skisporet, og han alene tok med 3 gull hjem til fedrelandet. En bedre start kunne vi knapt fått, Norges gullkantede OL-historie var allerede i gang.

Etter starten i Chamonix i 1924, stod St.Moritz for tur i 1928. Videre ble det steder som amerikanske Lake Placid i 1932, og tyske Garmisch-Partenkirchen fire år senere – altså rett før utbruddet av 2.Verdenskrig. En av VIP-gjestene i 1936, var selvsagt Adolf Hitler.

Suverene Sonja Hennie

I kunstløp var det vår egen superstjerne Sonja Hennie, som vant det som var å vinne på den tiden. Hennes fasit på medaljeoversikten, var tre OL-gull, ti VM-gull og seks EM-gull. Senere flyttet verdensstjernen fra Norge, til USA og Hollywood. Vi skal fortsette å skrive om vinter-OL, og hvilke steder som mistet sitt OL-arrangement som en følge av krigen. Vi skal naturlig nok også jobbe oss gjennom historien etter krigen, og frem til i dag.