Lekene spredde hellenistisk kultur

0 Comments

Vi fortsetter vår serie om historien til antikkens Ol, og jobber oss videre fra der vi avsluttet forrige gang. Når man sitter slik og leser denne type historie, er det mye man nesten ikke tror kan være sant. Men alt er hentet fra sikre kilder, så det skal være både sant og historisk korrekt. Men vi snakker jo om tiden før og etter Kristus fødsel, så det er jo virkelig en annen tid og kultur enn den vi kjenner i dag. Det å kjenne til denne historien, tror jeg kan bidra til at man får en annen interesse for dagens OL – og det er jo alltid spennende med opphavet til det man ser i dagens samfunn.

Hellenistisk kultur

Det var ikke bare idretten som stod i fokus i den første tiden, dette var jeg litt inne på i min forrige artikkel – for de som har leste den. Men alle landene rundt Middelhavet, opplevde en spredning av den hellenistiske kulturen. Det var også feiringer av religiøs karakter under lekene, og et symbol på dette er uten tvil Zevs statuen i selveste Olympia – og denne er faktisk en av oldtidens 7 underverker. Statuen stod ferdig cirka år 436 før Kristus, og er laget av den kjente skulptøren Feidias. Det var helt vanlig at mange kunstnere, kom til lekene for å vise hva de hadde laget – noe jeg regner med at Feidias også gjorde.

Færre øvelser

Det var ikke på langt nær så mange øvelser i antikkens tid, som det vi har i dag. Det var dessuten kun menn som kunne være med, og de måtte være greske også. Nøyaktig hvor mange øvelser det dreide seg om vet jeg ikke, men de første var i alle fall bryting, spyd og løping – som jeg nevnte i min første artikkel. Ordningen med å bytte mellom arrangørsteder, var ikke tilfelle i antikkens tid. Lekene ble alltid avholdt i Olympia. Men med tanke på at det kun var grekere som kunne delta, så spilte nok ikke stedet så stor rolle som det er med de moderne lekene i dag.

Myter og legender

Det hersker tvil om den nøyaktige sannheten, og om hvordan antikkens olympiske leker, egentlig startet. Men det finnes en del myter som har overlevd i alle år. En av mytene som ofte blir nevnt, er at Herakles vant et løp i Olympia – Herakles var på denne tiden en kjendis og en stor helt. Han skal visstnok ha beordret at løpet han vant, skulle arrangeres hvert fjerde år. Men en annen myte går ut på noe helt annet, nemlig det at Zevs startet festivalen etter beseiringen av Kronos. Som vi forstår er det mange teorier og myter å forholde seg til, og det finnes enda flere som vi ikke kommer inn på nå.

Åpnet for flere deltakere

Som allerede nevnt, var det kun greske menn som kunne del ta i lekene. Men etter hvert ble det faktisk åpnet for, at deltakere fra greske kolonier også kunne være med på lekene. Det betyr om vi tenker på kartet, at kysten av Svartehavet og ikke minst Middelhavet – ble dette den nye grenseoppgangen for deltakelse i lekene.