Fra Innsbruck til Lake Placid

0 Comments

Da er vi tilbake til vinter-OL, og serien som tar for seg de forskjellige arrangørstedene opp gjennom årene. Etter hvert kommer vi så klart mye inn på sommer-OL også, men som et vintersportsland syntes jeg det var naturlig å starte med vinterlekene. Det er jo en kjent sak at Norge er en av favorittene, hver gang vinterlekene skal arrangeres. Det som er spennende med OL, er å se hva de forskjellige arrangørlandene gjør for å sette sitt preg på det hele. Men nå skal vi tilbake til 1970-tallet, og det begynner jo faktisk å bli ganske så mange år siden – så det er riktig å kalle dette for OL-historie.

Sovjetunionen og Denver

Året er altså 1976, og det var de 12.vinterlekene som ble arrangert. Dette året var Sovjetunionen nok en gang den beste nasjonen. Med sine 13 gull var Sovjetunionen suverene, Norge fikk til sammenlikning 3 gullmedaljer. Våre navn dette året, var Ivar Formo, Jan Egil Storholt og Sten Stensen.

Sovjetunionen og Denver

Det at vinter-OL dette året ble arrangert i Innsbruck, var egentlig ikke den opprinnelige planen. Det var Denver i USA som hadde fått tildelingen, men etter en folkeavstemning ble det ikke noe OL i USA. Det at Innsbruck hadde arrangert vinter-OL 12 år tidligere, fikk OL-komitéen til å spørre den tidligere OL-arrangøren om å steppe inn – noe de takket ja til.

Lake Placid i 1980

Selv om OL ble flyttet fra USA til Østerrike i 1976, så var det USA sin tur igjen allerede 4 år senere. Vertskapsbyen Lake Placid, hadde også lekene i 1932, så det var nok ekstra moro at byen igjen skulle arrangere OL mange år senere.

På denne tiden begynte det å bli en vane at mektige Sovjetunionen ble beste nasjon i vinterlekene. Det faktum at lekene gikk av stabelen i USA, gjorde det enda mer spesielt at Sovjetunionen gjorde det så bra. Dett var tredje gang på rad at våre naboer i øst vant flest gullmedaljer – de fikk faktisk hele 10 gull dette året.

Men Norge gjorde slett ikke noen dårlig innsats, med sine 6 bronser, 3 sølv og ett gull. Det var Bjørg Eva Jensen som stod for gullet som Norge hentet hjem, og det klarte hun med sin flotte innsats på 3000 m for damer.

Selv om Sovjetunionen ble vinnere av OL i Lake Placid totalt sett, var det en amerikaner som tok flest gull. Vi skal på skøyteisen, og det var den store stjernen på den tiden – Eric Heiden som var i en klasse for seg selv. Han tok hele 5 gullmedaljer, og ble så klart en stor stjerne både nasjonalt og internasjonalt. Vi begynner å bli noen skikkelige globetrottere, med våre hopp fra and til land – og fra verdensdel til verdensdel. Om ikke lenge så begynner sommer-OL serien vår, og om ikke Norge har så mye å vise til der – så er det mye spennende historie som skal avdekkes. Det er bare å glede seg, og inntil videre er et altså vinter-OL som gjelder.