Fra Cortina til Sapporo

0 Comments

Vi har jobbet oss opp gjennom historien til vinter-OL fra 1926, og har kommet til slutten av 1950-tallet. Krigen satte en stopper for det meste, og også vinter-OL i Japan og Italia. Men dette har vi vært innom allerede, og oppstarten etter krigen og ikke minst et veldig vellykket OL i Oslo i 1952 – gjorde sitt til at OL-sirkuset var i gang for fullt igjen. Det at Norge i alle år har hatt gode sportslige resultater, har de andre nasjonene etter hvert sett seg nødt til å godta. Men det var ikke bare på det sportslige at nordmenn gjorde seg bemerket, de var stort sett godt likt også utenfor skisporene og skøyteisen – med sin lune og høflige oppførsel.

Cortina i 1956

Dette var et OL som Norge ikke sanket noe stort antall med gullmedaljer, men innsatsen som gav oss to OL-gull var absolutt ikke noe dårlig heller. Men med tanke på hva vi hadde fra OL i Oslo fire år tidligere, var det jo en stor nedgang så klart.Det var Hallgeir Brenden og Sverre Stenersen som var gullnavnene, i henholdsvis langrenn 15 kilometer og kombinert. Men det var nok helt andre ting, som spesielt Hallgeir Brenden ble husket for fra OL i Cortina dette årt. Sophia Loren ankom på seiersfesten til Hallgeir Brenden, og blir sittende på fanget til skiløperen fra Trysil. Dette var bilder som overrasket mange, men sikkert veldig hyggelig for dem begge to kan jeg tenke meg.

Richard Nixon åpner OL I Squaw Valley I 1960

Ja dette året var det OL i USA, og ikke noe veldig store norske prestasjoner med noen få unntak. Knut Johannesen sikret norsk gull, og verdensrekord på den kjente 10 000 meter`n. I langrennssporet var det Håkon Brusveen som tok gull på distansen 15-kilometer. Vertene vant gull i ishockey, og slo blant annet Sovjetunionen i sluttspillet.

Innsbruck i 1964

Innsbruck i 1964

Rekordmange deltakere på OL dette året, og et OL som skulle vise seg å bli dominert av datidens Sovjetunionen. Men vi fikk gull i skøyter, og enda en gang var det Knut Johannesen som stod for dette.

Grenoble i 1968

Norge er tilbake for fullt i OL-sirkuset, og vi havner endelig tilbake på toppen av medaljeoversikten. Men den største stjernen i Grenoble, ble uten tvil den franske alpinisten Jean-Claude Killy, som sanket inn hele 3 OL-gull for vertslandet Frankrike. Senere ble Killy en aktiv og sentral person i fransk idrett, blant annet i det kjente sykkelrittet Tour de France – men også i OL i Albertville og innen IOC.

Vinter-OL til Asia for første gang

Sapporo i Japan arrangerte i 1972 mesterskapet, og det var faktisk først gang at denne delen av verden stod som arrangør. De hadde riktig nok stått oppført som arrangør i 1940, men måtte den gangen si fra seg dette på grunn av invaderingen av Kina. Jeg kommer tilbake til mer om det sportslige i Sapporo, og ikke minst vinter-OL i årene etter 1972. Vi skal jobbe oss frem til OL på Lillehammer, som de fleste sikkert husker fra 1994.