Finnes det en vinneroppskrift i OL?

0 Comments
Ol

Jeg elsker OL. Jeg elsker å se hvordan atleter utmerke seg i forskjellige idretter, på en og samme bane.  Se hvordan høydehopperne venter litt for å slippe forbi maratonløperne og spydkasterne venter i tilløpet på at hekkeløperne er ferdig.

Noen av de mest moderne stadionene har dessverre lagt opp til helt separate løyper. Et feilgrep i mine øyne. OL handler om å se flere atleter, i flere idrettsgrener, samlet på et sted. OL handler selvsagt mest om å vinne medaljer. Jeg følger med på både antall medaljer pr atlet og pr nasjon. Innimellom er det nasjoner som overrasker, men stort sett kan vi forutsi hvilke nasjoner som vil ligge på topp 10 listen.

For min del så elsker jeg overraskelsene, og en av hobbyene mine er å prøve å finne ut hvorfor noen vinner og andre taper. De store nasjonene bruker millioner av kroner på det samme, men klarer likevel ikke å finne en fasit. Så her er min lille, uhøytidelige vinneroppskrift for OL.

Stadion

En balansert holdning til seier

Jeg spillere endel brettspill og casinospill. Stort sett bare trekker jeg på skuldrene hvis jeg taper i sjakk for eksempel, men innimellom glemmer jeg meg. Jeg blir alt for fokusert på å vinne. Da kan jeg i en kort periode gjøre det litt bedre, fordi jeg er fokusert. Dessverre vipper dette relativt fort over til irritasjon over ethvert tap og jeg begynner å jage en seier. Det samme skjer med atleter og det kalles for overtenning. Utøveren fokuserer kun på å vinne, og spenner hele kroppen.  Små feilsteg føles enorme og det er lett å bli vippet av pinnen.

Målet for en utøver er å være fokusert på seier, men være åpen for feilsteg. Dette er en stor mental utfordring og det er ikke enkelt å trene for å unngå å havne i fellen. Ofte handler det om erfaring. Jo flere konkurranser jo bedre. Hver eneste konkurranse gir erfaring og utøveren blir mer selvsikker.

Balansert trening frem mot OL

Kroppen må være i topp form for å kjempe mot de beste i OL, noe som innebærer jevnlig trening. Dette er ikke som en eksamen hvor du kan sitte oppe hele natten og jobbe for å klare en god karakter dagen etter. Jevn trening er essensielt.

Ulempen er at kroppen bare kan presses til et visst punkt. Presser du for hardt, risikerer du skader. Trener du ikke nok, klarer du ikke å yte maksimalt. Dette vet trenerne og de bruker mye tid på å se tilbake på tidligere sesonger og prøve å finne ut når alt klaffer.

Noen utøvere trenger å trene litt mindre i ukene før OL, mens andre må trene ekstra rett før OL. Alt er avhengig av hvordan kroppen reagerer på mentalt stress og  hard trening. Ofte arrangeres det flere konkurranser i tiden opp mot OL, så utøverne kan teste ut formen mot andre konkurrenter. En god måte å se om kroppen fungerer optimalt, og justere treningsnivået frem mot OL. Ettersom OL bare arrangeres hvert fjerde år, må formen være på plass. Det er ikke sikkert at utøveren får muligheten til å delta neste gang OL arrangeres.

Kosthold og hvile

Uttrykket: «uten mat og drikke, duger helten ikke», stemmer. Utøverne må ha et balansert kosthold som gir musklene næring og støtter immunforsvaret. Kostholdsekspertene jobber vitenskapelig og nøyaktig for å sikre at utøveren har akkurat det kostholdet som kan garantere seieren.

Hvile er minst like viktig som trening. Kroppen; musklene og hodet, må hente seg inn igjen etter trening eller etter konkurranse. Noen sverger til yoga og pilates, andre vil ha seg en tur på byen. Uansett, handler det om å få koblet ut stress og sette kroppen i hvilemodus så den får ladet batteriene.

Personlig sitter jeg med en følelse av at begrepet og konseptet «hvile» ikke er så nyansert som det burde vært. Jeg mener, utøverne har en tilpasset kostplan, en tilpasset treningsplan, men hvile er blitt relativt standardisert. Rett før konkurransen blir utøveren ofte isolert, og skal være alene eller sammen med andre utøvere.

Ol medalje

Jeg mener dette er for lite personbasert. Noen utøvere trenger familie rundt seg, andre blir stresset av det. Noen utøvere slapper best av sammen med andre i festlige lag, mens andre lader opp alene. Så det burde vært plass til et mer spesialisert opplegg for hvile. Jeg tror kanskje det er på vei, men det er ikke alle som er like enige. Utøveren må unngå å bli syk før konkurransen, så isolasjon kan være lurt. Samtidig er det utfordrende for sosiale mennesker å være isolert, eller bare sammen med noen få venner i en periode. Kanskje veldig sosiale utøvere kunne fått litt mer tilpasset hviletid?

Så mine topp 3 vinner tips er:

  • Mental trening
  • Tilpasset kosthold
  • Tilpasset hvile

Så får vi se om Olympiatoppen banker på døren og tilbyr meg en fast stilling som OL-konsulent!